Tussen 2000 en 2007 vond ik wetenschappelijk bewijs voor de natuurlijke functie van opvolgende generaties, namelijk het updaten van gedateerde gewoontes. En ik promoveerde daarop. Iedere generatie brengt andere updates naar binnen. En een organisatie heeft die updates nodig om ‘bij de tijd’ en aantrekkelijk te blijven.
Na 2007 onderzocht ik met meer dan 200 organisaties de update-kracht van generaties, onder meer door groepen uit iedere generatie een top 5 te laten maken van wat de meeste werkenergie opwekt. Daar vind je hun updates. Update processen komen op gang als ze dat gaan doen.
Ik zag inmiddels drie generaties het werkleven binnen komen. Ieder met andere updates. De belangrijkste van de pragmatische generatie (1970-1984): samen concrete resultaten boeken en gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Van de millennials (1985-1999): samen met collega’s het werk veranderen en authentiek ontwikkelen. Van GenZ (2000-2014): bewust doen wat zinvol is en gelijkwaardig samenwerken. Respectievelijk updates voor gedateerde gewoontes: polderachtig besluiten en vergaderen, top down veranderen en besluiten, zinloze bureaucratie en statusverschillen in organisaties.
De updates van een generatie worden thuis aangemaakt, door veranderingen in het opvoeden. Dat houdt bijvoorbeeld in dat ik om de updates van GenZ te leren zien, onderzoek sessies heb met hun ouders – "wat doen jullie anders in het opvoeden dan jezelf bent opgevoed". En ik vergelijk dat met waar groepen GenZ de meeste werk- en leerenergie van krijgen. En op welke gedateerde gewoontes zij daarmee reageren.
Al mijn kennis heb ik gevat in een nieuw model ‘Op Weg naar Nieuwe Generaties Organisaties’, samen met alle generaties. Binnenkort meer daarover.
Een serie korte video’s die laat zien hoe je die weg ingaat en vervolgt, staat 15 april op mijn website.
hashtag#generaties hashtag#millennials hashtag#GenZ hashtag#pragmatischegeneratie hashtag#generatieX hashtag#verbindendegeneratie hashtag#boomers hashtag#vergrijzing hashtag#transformatie hashtag#verandermanagement hashtag#HR hashtag#HRM hashtag#leiderschap hashtag#management hashtag#inclusie hashtag#DEI hashtag#inclusiefsamenwerken hashtag#inclusieveorganisatie hashtag#DIG hashtag#transformatie
Comments