top of page

Generatiekloven
Generatiekloven ontstaan vrijwel altijd door een ‘botsing’ tussen autopilot herhaalde gedateerde gewoontes van oudere generaties & natuurlijke updates van de jongste.


Enkele voorbeelden die ik tegenkom bij generaties in organisaties:


NEIGING OUDERE GENERATIES < > FOCUS VAN DE JONGSTE

Hiërarchisch werken, top down sturen < > Gelijkwaardig en samen


Hard werken, loyaal naar werkgever < > Werken moet leuk zijn

Harder en langer werken lost arbeidstekort op < > Samen en ‘out of the box’ 


Winst = meer geld < > Winst = sociale, ecologische én economische ontwikkeling


Het is volstrekt logisch dat oudere generaties blijven herhalen wat goed werkte én dat zij niet direct door hebben dat de houdbaarheidsdatum van zo’n gewoonte is verstreken. 


Jongeren die binnenkomen zien het vrijwel meteen en voelen het aan verlies van werkenergie. Het is volstrekt niet logisch als zij zich daaraan aanpassen.


Iedere organisatie heeft haar eigen kloven. Die zijn niet te vermijden en gemakkelijk te vinden. Ook de bereidheid om die te dichten is er vrijwel altijd, bij alle generaties. Dat dichten bestaat uit het op gang brengen van het updaten.


Polariserende discussies en acties vormen nogal eens een negatieve laag die de bereidheid bedekken. Maar als ik vraag wie generatiekloven leuk of zinvol vindt, steekt niemand de hand op. Feitelijk heeft iedereen er last van. 


Het oplossen lukt alleen maar samen. De jongste generaties brengen updates voor gedateerde gewoontes naar binnen. Die kunnen alleen zij realiseren. Maar zonder het open staan, actief steunen en toevoegen van de levens- en werkervaring door de oudere wordt het niets. Het vraagt van leiders een regierol in het op gang brengen van update-processen met alle generaties. Het gaat om samen verouderde gewoontes vernieuwen van binnenuit, in plaats van top down.


Ben je van een oudere generatie, heb je kinderen en heb je zo je twijfels bij sommige updates? Besef dan dat jij en je generatiegenoten door veranderingen in het opvoeden deze updates aan jullie kinderen hebben meegegeven. Steun op het werk de generatiegenoten van jullie kinderen, zoals je dat thuis ook doet of deed, coachend.


Wil je meer weten, zie dan de korte video’s onder ‘nieuwe generatie organisaties’ op mijn website www.aartbontekoning.com


Zoek je een leuke manier om het benutten van generatie-diversiteit in jouw organisatie te triggeren?36 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page