Precies vijftig jaar geleden, in 1972, zei mijn moeder “ik wil mijn rijbewijs halen, maar je vader vindt het niet nodig …” en ik reageerde met “Mam, laat je niet afremmen, gewoon doen en achteraf vertellen”. Mijn vader keek wel verbaasd, maar hij vond het een soort van leuk toen ze hem mededeelde dat ze haar rijbewijs had gehaald. In datzelfde jaar werden vrouwen als student toegelaten tot het mannenbolwerk Universiteit Nijenrode, dankzij acties van de Dolle Mina’s en leidende professoren die omgingen.
In 1985 zat ik in het managementteam van een politiekorps. De eerste vrouwelijke manager deed haar intrede. Tot op dat moment dachten veel mannen oprecht dat vrouwen ongeschikt waren voor dat werk. Kort daarna kregen we een emancipatie bevorderende cursus. Dat werkte niet echt. Vooral de positieve ervaringen tijdens het samenwerken bevorderde heel langzaam de emancipatie in die omgeving.
Rond 2005 - tijdens video analyses van groepen generatiegenoten - zag ik binnen groepen van de pragmatische generatie (1975-1984) gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Inmiddels weten we dat vanaf die generatie vrouwen gemiddeld hoger zijn opgeleid dan mannen. Dat houdt in dat binnen de Nederlandse leeftijdsgroep 0 tot 50 jaar vrouwen hoger zijn opgeleid dan mannen!
De afgelopen jaren zag ik in meer dan honderd organisaties binnen de millennial generatie (1985-1999) vrouwen vaker dan mannen de leiding nemen in hun generatie groep.
Mijn recente onderzoek naar de bewuste GenZ (2000-2014) laat zien dat in die generatie vrouwen gemiddeld niet alleen veel vaker leiden, maar ook meer zelfvertrouwen hebben en al heel jong, thuis, gewend zijn om serieus genomen te worden.
Een algemene conclusie: thuis, in de interactie tussen Nederlandse ouders en hun kinderen, zijn we op het gebied van emancipatie veel verder dan in verreweg de meeste organisaties. En bij die interactie thuis zijn alle werkende generaties betrokken. Hoe kan het nu, dat veel ouders dat thuis ontwikkelde eigentijdse emancipatiegedrag niet meenemen naar het werk, naar hun (vergrijzende) organisatie.?! Positiever verwoord, het wordt hoog tijd om dat wel te doen. Dat klinkt toch niet echt ingewikkeld en daar worden we allemaal beter van.
Komentarze