top of page

Mediawerf bestaat 20 jaar
In 2010 bracht je mijn eerste boek uit: Het Generatieraadsel.

Het stond meteen in de short list van managementboek van het jaar.

Het raadsel dat ik oploste was:

1. Wat is het effect van een generatie op mensen

2. Wat is het effect van de levensfase, van de leeftijd

3. Wat is het effect van de omgeving, van de tijdgeest

Wat ik ontdekte: opvolgende generaties spelen een hoofdrol in de evolutie van ons gedrag.

Het Sociaal Cultureel Planbureau kan generatie-effecten nog steeds niet goed onderscheiden en daardoor belangrijke sociale trendbreuken niet voorspellen. Onbegrijpelijk.


In mei 2023 bracht je de vijfde druk van ‘Nieuwe Generaties in Organisaties’ uit. Dat is inmiddels een evergreen.

Daar staat de belangrijkste ontstaansbron van generatieverschillen goed onderbouwd in. Sociale vernieuwingen worden thuis aangemaakt, door fundamentele veranderingen in het opvoeden. Met dat home-made evolutionair voordelige gedrag - met updates op het gebied van onder meer samenwerken, leiden, besluiten - lopen de jongste generaties organisaties binnen.

Bijvoorbeeld, thuis wordt top down veranderen en hiërarchisch leiden al twee generaties lang niet ingezet om kinderen te leiden. Ouders ervaren dat als gedateerd. De meeste jongeren leren thuis zichzelf te leiden. “Hebben jongeren dan geen managers nodig” hoor ik U al denken. Zeker wel, maar vooral coachende, die jonge medewerkers helpen hun eigen weg te vinden.

Nog een interessante. In de meeste jonge gezinnen zijn vrouwen hoger opgeleid dan mannen, met als effect dat binnen de Millennial generatie (1985-2000) en binnen GenZ (2000-2015) steeds meer vrouwelijke leiders opstaan. Die golf is onderweg.


Donderdag 07.09 mag ik een bijdrage leveren aan de feestvreugde. Mijn thema: Vergrijzend BV Nederland heeft de updates van de jongste generaties hard nodig om ‘bij de tijd’ en aantrekkelijk te blijven. Het is net als met een mobiele telefoon, als je die niet tijdig update wordt die traag en onaantrekkelijk. Na een jaar werkt dat ding niet goed meer. Dat geldt ook voor organisaties.

Tot donderdag!


Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page