Met het aantrekken van jongeren alleen krijgen we de komende decennia (!) de vacatures niet gevuld. De cijfers: de leeftijdsgroep tussen 51 en 66 jaar - de verbindende generatie (1955-1969: 3.634.491) - is ruim 25% groter dan de leeftijdsgroep tussen de 6 en 21 jaar - de bewuste GenZ (2000-2014: 2.872.868 ). De ene groep verlaat de arbeidsmarkt de andere betreedt die.
Hoe je ze verleidt, kan je het beste aan henzelf vragen. Ik vroeg het aan honderden 50 en 60+’ers. De antwoorden zijn behoorlijk eensluidend. Mentaal en fysiek zwaar werk willen of kunnen ze niet meer en zo’n 40 % wil of echt stoppen of iets heel anders gaan doen. Daarnaast zijn de antwoorden bij zo’n 60%: “Ik wil niet blijven werken zoals ik nu doe, maar wel met a) de druk eraf, niet met het gevoel van ‘moeten’, b) flexibel, misschien wil ik de ene week 3 dagen werken en de andere 1, c) de baas zijn over mijn eigen werk en vooral doen waar ik goed in ben en d) met leuke collega’s, waar ik me bij thuis voel”.
De antwoorden lijken verrassend veel op hoe veel millennials willen werken. De ouders van millennials komen gemiddeld uit de verbindende generatie. Het lijkt erop dat ze wat ze aan hun kinderen meegaven ‘geef zelf vorm aan je (werk)leven’ nu zelf willen realiseren.
Wil je meer weten, lees dan ook ‘nieuwe generaties in vergrijzende organisaties’ (managementboek)
Comments