top of page

De Kracht van Generaties in het Oplossen van Arbeidstekort en Vergrijzing


Generaties vergrijzen & vernieuwen
Generaties vergrijzen & vernieuwen


Het rapport SDO Gematigde Groei 2050 onderbouwt de bevolkingsvergrijzing en het groeiende arbeidstekort in de komende decennia. Immigratie biedt een oplossing en risico’s. Automatiseren, robotiseren en langer doorwerken kunnen ook bijdragen aan het oplossen van de tekorten. 


Een voordeel van de vergrijzing is overigens de sterke toename van ervaringskennis, waar jongeren van kunnen profiteren.


De vraag hoe wij als vergrijzende werkgemeenschap ‘bij de tijd’ kunnen blijven wordt niet behandeld. Het gaat vooral over de productiecapaciteit. Niet over de vraag hoe wij met onze vergrijzende werkgemeenschap eigentijdse organisaties kunnen bouwen. Die producten maken en diensten leveren die de overlevingskans van onze wereld vergroten. Dus voeg ik mijn kennis daarover eraan toe.


Oudere generaties hebben de neiging om gedateerde gewoontes te blijven herhalen. Niet omdat ze het willen, maar omdat ze op de automatische piloot staan. En die zet je niet zomaar even uit. Daar hebben zij eerlijke reacties van jongeren bij nodig, waarvoor ze gaan openstaan.


Jonge generaties hebben de natuurlijke gave om heel snel en precies het verouderde aan te wijzen. Nieuwe richtingen kunnen ze ook goed aangeven. Maar het vernieuwen zelf lukt alleen als ze daarbij actieve steun van ervaren collega’s inschakelen.


Laten we niet wachten op de reactie van onze regering op het rapport. We kunnen het beter zelf doen, samen, met een nieuwe generatie veranderen, van binnenuit. Wie doet ermee?!

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page